Pedalafest 2016.

biciklistički festival

02. – 04. lipnja 2016.

park Ribnjak

Raspored

Park Ribnjak

20:00 - 21:10

Nan deSKA?!

ska / reggae

21:15 - 21:30

Čipkice

world music / ethno

21:45 - 23:00

DemeNtronomes

funk / soul

22:00 - 23:00

ciklokino projekcije

Cycle cinema club

Centar mladih Ribnjak

19:00 - 19:30

Otvorenje festivala

19:30 - 20:00

predavanje

Transformation and improvements in NYC

23:00 - 01:00

dBart & E1

disco / boogie / soul / house

01:00 - 02:00

Rachunica

disco / punk / funk / electro

Centar mladih Ribnjak - velika dvorana

10:00 - 13:00

zatvoreno za javnost

CIVINET Forum

14:30 - 15:30

Panel diskusija

CIVINET

16:30 - 17:00

Predavanje

Non commercial cargo bike sharing in Vienna

23:00 - 00:30

Werft

funk / breakbeat

00:30 - 01:15

Popsimonova (live act)

electro / industrial

01:15 - 03:00

Jogarde

disco / house

DOM, Ribnjak 3

11:00 - 12:00

Panel diskusija
(zatvoreno za javnost)

Bike to work

Centar mladih Ribnjak - terasa u prizemlju

Izložba

Cycle Chic Hu, Áron Halász (Budapest) - "Cycle Chic Hu & I Bike BP"

14:30 - 15:30

Radionica

European Road Safety Charter

16:00 - 17:00

Radionica

Why we need degrowth

18:00 - 18:30

Predavanje

Cycle Chic Hu

Centar mladih Ribnjak - terasa u prizemlju

12:00 - 13:00

radionica

Cycle Cinema Club

  • (Vienna)

Centar mladih Ribnjak - velika dvorana

15:00 - 16:30

Panel diskusija

Cycling embassies

  • Dutch Cycling Embassy, Saskia Kluit (Amsterdam)
  • Beograd Velograd, Ralph Van Der Zijden (Belgrade)
  • Hungarian cyclists’ Club, Áron Halász (Budapest)
  • Sindikat biciklista, Tomislav Nakić-Alfirević (Zagreb)
  • Cycling embassy of Denmark, Ute Stemmann (Copenhagen)
  • Cycle Competence Center Austria, Alec Hager (Vienna)

klub Močvara

20:00 - 21:30

Vanjski zabavni program

  • dodjela nagrada kampanje Biciklom na posao
  • revija bicikala, gosti SentiMental Bikes
  • DJ Vlad (indie/alternative/rock/nu disco/indietronica)

21:30 - 23:00

Bambi

electro / tech / house

23:00 - 00:00

Strobelyx (live act)

electronic

00:15 - 01:15

Marko i Darko

rock'n'roll / punk / blues

01:15 - 01:30

Bend iznenađenja

01:30 - 02:30

Soul Brothers

old school rap / funk / turntablism

02:30 - 04:00

Pytzek

disco / house / boogie

Program

Dobrodošli!
Pripremili smo bogat sadržaj događaja kojima želimo osvijestiti svoje sugrađane i goste da korištenjem bicikla pokreću pozitivnu promjenu.
Pridružite nam se u borbi za kvalitetniji život, više prostora za ljude, manje buke i zagađenja...
Uživajte na trećem po redu Pedalafestu! Sreću biraj, bicikliraj!

Next bike, Krešimir Dvorski (Hrvatska)

Sustav javnih bicikala kojem je svrha osigurati svakom korisniku brz, praktičan, zdrav, siguran i cjenovno povoljan način prijevoza, koji se odvija pod sloganom: "Sjedni i vozi!". Aktivno sudjeluje u razvitku biciklističke kulture u Hrvatskoj i potiče ljude da koriste bicikl u svakodnevne svrhe čime doprinose vlastitom zdravlju i dobrobiti svih građana i gostiju Grada Zagreba.

Mobiped, Benoit Beroud (Lyon)

Mobiped je neovisni konzultant o održivoj mobilnosti. Osnovao ga je Benoit Beroud u veljači 2011. godine, s ciljem savjetovanja lokalne samouprave, tvrtki i event organizatora o načinima olakšavanja prijevoza, mobilnosti i pristupačnost građanima i posjetiteljima. Mobiped je radio za klijente iz 7 različitih zemalja i to za lokalne vlasti, nacionalnih institute, europske projekte, konzultantske tvrtke, event organizatore, programe obuka, urednike i konferencije.

Cycle Competece Austria, Alec Hager (Vienna)

Austrijski biciklistički promet je u stalnom porastu, sve je više i više kilometara prijeđenih biciklom. Austrija je među top 7 biciklističkih nacija u Europi. Napredak nije moguć bez određene razine kvalitete u fazi planiranja i proizvodnje. Pojavljuju se novi procesi, stvari se kreću naprijed! Procese bira i podupire nova platforma "Cycle Competence Austria”. Njezini članovi čine izbor iz najboljih austrijskih tvrtki u sektoru biciklističkog prometa, bilo da je iz područja planiranja, savjetovanja, usluga, proizvodnje ili istraživanja. Platforma "Cycle Competence Austria" želi ponuditi najbolja moguća biciklistička rješenja za poboljšanje biciklističkog prometa, pokretanje međunarodne aktivnosti umrežavanja i prijenos znanja zainteresiranima iz cijele Europe .

The Cargo Bike Collective, Konrad Berg (Vienna)

Početkom 2010.godine, pod moto: "Cargo Bike Collectivism Now!" skupina biciklističkih entuzijasta u Beču je osnovala Lastenradkollektiv (LRK) kao svojevrsni "cargo bike share". Kolektiv se zalaže za ideju solidarnosti u gospodarstva: upotreba teretnog bicikla ne treba težiti dobiti i komercijalnoj koristi, već solidarnosti te pokušava odgovoriti na stvarne potrebe. Svaki član ovog kolektiva sudjeluje u održavanju i najmu jednog teretnog bicikla. Nema fiksne naknade za najam. Korisnici teretnih bicikala doniraju iznos po vlastitom izboru. Te donacije se koriste za popravak bicikla i služe za kupnju novih bicikala i prikolica.

Cargonomia, Adrien Despoisse (Budapest)

Cargonomia je nastala formalizacijom već postojeće suradnje tri socijalno i okolišno osviještenih malih poduzeća u i oko Budimpešte. Partneri u projektu uključuju Cyclonomia, ‘Uradi sam’ biciklističku kooperativu, Zsamboki Biokert, organsku farmu i edukacijski centar održive poljoprivredne zajednice koja tjedno distribuira kutije povrća kooperativama u Budimpešti, i Kantaa, samoorganiziranu biciklističku kurirsku i dostavljačku službu.

NaTochak, Darko Arsovski (Skopje)

NaTochak je neformalna organizacija ljubitelja bicikla koja se bori za bolje uvjete za biciklizam u Skopju. Posljedica djelovanja organizacije NaTochak je nastanak više od pet lokalnih NaTochak “podružnica” u drugim gradovima u Makedoniji, od kojih svaka utječe na mjesnu upravu djelujući lokalno. NaTochak mjesečno organizira kritične mase u Skopju, sudjeluje u raznim projektima edukativnog karaktera, komunicira i surađuje redovito s općinskim vlastima, a kao izravna posljedica NaTochak akcija, Grad Skopje provodi najveći projekt biciklistički infrastrukture do sada - Skopje VeloCity 2017

MOL Bubi, Peter Dalos (Mađarska)

Péter Dalos je predstavnik tvrtke za javne bicikle MOL Bubi i prometni planer s biciklističkom paradigmom. Uz nekoliko generalnih prometnih planova s naglaskom na biciklistički promet u gradu, izradama Strategija za razvoj biciklističkog prijevoza, međunarodnim i domaćim politikama za gradsko i rekreativno korištenje bicikla, prometni menadžment, promocijama održivog prijevoza, projektima sigurnosti u prijevozu, radio je i na projektu "zajedničkih bicikala" (bike - sharing) u Budimpešti ("Bubi") te u TRENECON-COWI Ltd., Dansko - Mađarskoj konzultantskoj kući s posebnom ekspertizom u održivom kretanju u gradovima. Trenutno radi kao rukovoditelj u "Bubi bike-sharing" na BKK Centru za budimpeštanski transport.

Ruralni tandem, Lidija Mišćin (Hrvatska)

Udruga “Ruralni tandem” osnovana je u cilju promicanja, razvitka i unaprjeđenja turizma i posebnih oblika turizma na ruralnom prostoru grada Zagreba, turističkih regija Hrvatske i zemalja u regiji. Udruga pokriva sva područja potrebna u ostvarenju glavnog cilja osnivanja udruge – promicanja, razvitka i unaprjeđenja turizma i posebnih oblika turizma na ruralnom prostoru.

Novosadska biciklistička inicijativa, Marko Trifković (Novi Sad)

Marko Trifković je predstavnik Novosadske biciklističke inicijative (NSBI). NSBI je organizacija građana osnovana 2011. godine, sa ciljem razvoja i unapređenja položaja biciklističke zajednice na području Novog Sada. Organizacija se bavi edukacijom o sigurnosti, promocijom urbanog biciklizma i razvojem infrastrukture, sa ciljem da se u glavnom gradu Vojvodine poveća broj ljudi koji voze bicikl.

Cycling Embassy of Denmark, Ute Stenman (Danska)

Cycling Embassy of Denmark je sveobuhvatna mreža privatnih poduzeća, lokalne vlasti i nevladinih organizacija koje rade zajedno na promicanju biciklizma i nude rješenja za biciklistički promet. CED objedinjuje znanja o biciklizmu iz privatnog, javnog i NGO sektora nastojeći postati primarni izvor takvih znanja u rasponu od bicikala i opreme bicikla za bicikl, turizma, parkirališta, biciklističke infrastrukture, urbanističkog planiranje i još mnogo toga.

Institut za turizam, Zoran Klarić (Hrvatska)

Institut za turizam jedini je znanstveni javni institut u Hrvatskoj specijaliziran za istraživanje i konzalting u turizmu. Svoje iskustvo temelji na znanstvenom radu, kontinuiranim istraživanjima i stalnom usavršavanju multidisciplinarnog radnog tima. Integrirani pristup turističkom razvoju i upravljanju koji uvažava razvojne aspekate poduzeća, turističke destinacije i nacionalnu turističku politiku, strateška je odrednica djelovanja Instituta. IT je partner nositeljima turističke aktivnosti u ostvarivanju zajedničkog cilja – postizanja veće konkurentnosti hrvatskog turizma.

Slovenski kolesarji, Bojan Žižek (Slovenija)

Slovenska kolesarska mreža (SKM) je volontersko i neprofitno udruženje organizacija okupljenih s ciljem poticanja biciklizma u Sloveniji i utjecanja na trajni razvoj pješačkog, biciklističkog i javnog prijevoza, koordinacije rada tih organizacija, te njihovog zastupanja u dijalogu s državnom upravom i u međunarodnim istupima. SKM je punopravni član Europske biciklističke federacije.

Fietsersbond, Saskia Kluit (Nizozemska)

Nizozemski Fietsersbond (biciklistička unija) je organizacija koja zastupa interese biciklista u Nizozemskoj, radeći na širenju i poboljšanju biciklističke infrastrukture. Fietsersbond to čini lobiranjem i suradnjom s vlastima na svim razinama u području urbanizma, zakonodavstva itd., s ciljem poboljšanja uvjeta biciklističkog prometa i pretvaranja nizozemskih gradova i regija u mjesta sigurnije vožnje za svakoga tko vozi bicikl - a to je veliki dio stanovništva: oko 5 milijuna Nizozemaca od ukupnog stanovništva zemlje od 16,8 milijuna vozi bicikl svakodnevno.

European Cyclists's Federation

Od osnutka 1983. godine, ECF ima jedan cilj: promicanje biciklizma kao održivog i zdravog načina prijevoza i rekreacije. Njihovi korijeni su u Europi, ali su izazovi s kojima se suočavaju globalni. Vjerujući da je bicikl rješenje mnogih svjetskih problema, imaju ambiciju izvoziti širom svijeta i vlastitu i stručnost svojih članova.

Mreža CIVINET Slovenija - Hrvatska

Mreža CIVINET Slovenija - Hrvatska osnovana je u Ljubljani 25. travnja 2013. To je mreža gradova i drugih dionika, koji se u dvije susjedne države bave održivim planiranjem i upravljanjem prometom. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti prometne održivosti. Članstvo je otvoreno i za gradove te druge dionike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Ivan Golubić

Predstavnik tima koji radi na razvoju električnih bicikala Grunner i Grunner sustavu električnih gradskih bicikala, koji će biti prvenstveno namijenjeni studentima, a onda i turistima. Tim je dio Udruge Innovus koja okuplja mlade i inovativne ljude u razvoju zanimljivih projekata o kojima i educiraju mlade ljude.

Hungarian cyclists’ club, Aron Halasz (Budapest)

Mađarski biciklistički klub je najznačajnija građanska organizacija u mađarskoj biciklističkoj zajednici i članica Europske biciklističke federacije. Pet zaposlenika u uredu u Budimpešti koordinira rad organizacije. Broj članova stalno raste, klub je izgradio mrežu lokalnih aktivističkih organizacija diljem zemlje te organizira profesionalce volontere u radne skupine za infrastrukturu, komunikacije, obrazovanje, itd, stvarajući tako učinkovitu matricu lokalnih i stručnih znanje na svim područjima vezanim za biciklizam.
Glavni cilj njihovog djelovanja je popularizirati biciklizam kao način prijevoza, podići mu značaj i stvoriti vlastitu kulturu. Da bi postigao ovaj cilj, Mađarski biciklistički klub je u strateškim i stručnim partnerstva s gradovima u cijeloj zemlji, a Budimpešta je prvi i najveći partner. Kao dio ovog partnerstva, HCC je koautor strateškog dokumenta o biciklizmu u Budimpešti, kao i konzultant za istraživanje tržišta u gradu.

Beograd Velograd, iBikeBelgrade, Ralph Van Der Zijden (Beograd)

Ralph Van Der Zijden u 2011. se preselio iz Haaga u Beograd i započeo projekt iBikeBelgrade. Osnovna djelatnost iBikeBelgrade-a je pružanje usluga obilaska Beograda biciklom, uglavnom međunarodnim posjetiteljima. iBikeBelgrade je društveno orijentirana tvrtka kojoj su glavni ciljevi promicanje biciklizma u Beogradu, otvaranje novih radnih mjesta i poticanje drugih na slične poduhvate. Radio je za nizozemsku nevladinu organizaciju “Spark” u Kosovu i Makedoniji gdje je organizirao ljetne škole i pomagao mladim ljudima da pokrenu vlastiti posao.
iBikeBelgrade pomaže održavanje biciklističkog festivala Beograd Velograd.

Graham Cavanagh (NYC)

Graham je prometni planer i savjetnik javnim službama, privatnim dionicima i društvenim organizacijama. Radio je i na stvaranju okvira međunarodne prometne politike, planiranju prometne gradske infrastrukture i strategiji uključivanja zajednice u procese prometnog planiranja. Cilj je poticanje uravnoteženog korištenja raznih oblika prijevoza, davanje prednosti javnom prijevozu i održivoj mobilnosti (biciklizmu i pješačenju) te smanjenje prometnih zagušenja, poboljšanje sigurnost i kvalitete života u gradovima.

Sindikat biciklista, Tomislav Alfirević-Nakić (Hrvatska)

Sindikat biciklista je udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovara i radi na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza.

Bicpop

Biciklopopravljaona je projekt pod okriljem Zelene akcije. Svrha Biciklopopravljaone je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete koji bi im omogućili da sami poprave svoj bicikl. I na Pedalafestu će Bicpop demonstrirati svoje vještine i naučiti vas male tajne zanata koje će vam pomoći da sami otklonite kakav kvar ili pomognete drugima da to učine.

Ciklorama

Za Cikloramu nijedan slučaj nije beznadan. Pogledat će vam bicikl i obaviti veći ili manji popravak i to besplatno. Podijelit će mačje oči za vaše bicikle i tako povećati sigurnost u prometu. Na njihovom štandu pronaći ćete i DJ-a, a pripremaju i mini party u kasnim satima.

Happy hoop

Hoopanje spaja različitosti, stavlja osmijeh na lica, učvršćuje mišiće, vraća izgubljenu kondiciju i uči nas da možemo sve što poželimo ako se samo malo potrudimo.

Pridružite im se bez straha od eventualnog neuspjeha. Svi smo jednom bili početnici.
Veselimo vam se! 🙂

Dječja likovna radionica Tee Ivković

Tea Ivković će voditi likovnu radionicu pod nazivom "Moj eko-bic". Dođite i uživajte sa svojim klincima ili ih same prepustite igri i zezanciji u kreativnoj atmosferi. Klinci će od eko materijala - grančice, konopca i žice, praviti najjači biciklić.
Na repertoaru će biti puno glazbe kako bi se svi ugodno osjećali uz mnoštvo dobrih ideja o kojima ćemo pričati pa ćemo ih i realizirati na papiru bojicama i kolažem. Mali/veliki ljudeki će inovativno pokušati osmisliti svoj eko biciklić na kojem bi se htjeli voziti ali sto je najvažnije, kreirati taj bicikl budućnosti koji će spasiti svijet od uništenja i katastrofalnog onečišćenja protiv kojeg se svi borimo. Zar ne? To će biti zeleni bicikl budućnosti.

NAMBI

zatvoreno za javnost

Biciklistička semiotika

Cyclelicious Greenwashing: Kako visokokvalitetni medijski proizvodi promiču vožnju bicikla kao moderan, urbani i poželjan način prijevoza

Slackline

Slacklining je vještina održavanja ravnoteže na elastičnoj gurtni (webbing) iznad tla koja je obično fiksirana između dva stabla. Korijene vuče iz penjačkih krugova kad su penjači u dokolici fiksirali penjačke gurtne i hodali po njima. Osim što jača mišiće nogu i trbušnjake te poboljšava koordinaciju i koncentraciju, ono je prije svega zabavno! Radionice vode Goran Pirš i Anton Mezulić.

Ciklokino

Cycle Cinema Club je pedalom pogonjeno otvoreno ljetno kino koje je započelo s radom 2012. u Beču. Ova inicijativa slijedi do-it-yourself (DIY) pristup pri čemu gledatelji pokreću električne bicikle kao generatore koji daju struju kinu, ali se i opskrbljuju svime onime što im je potrebno u otvorenom ljetnom kinu (deke, stolice, hrana, kokice, piće i sl.). Filmovi, video i animacije prikazani tijekom ciklokina sadrže raznolik izbor suvremenih i klasičnih pokretnih slika koje se odnose na bicikl i bicikliranje. Ciklokino je otvoreno za sve i besplatno, jedino što gledatelji mogu donirati u zamjenu za show je njihova snaga potrebna za okretanje pedala.

Dječja likovna radionica Petre Orbanić

Što se to na biciklu okreće, pomoću čega osjetimo vjetar koji se kreće?
Kružnog je oblika, puno tankih žica, moramo paziti da ga ne probuše nazubljena lica.
Otkrijte s nama zagonetku ovu, pridružite nam se u veliikom broju!

Radionica je za velike i male, dođite svi, govorimo bez šale.
Crtat ćemo, otkriti, što su to mobili, molimo samo vrijeme da nam se smili.

Responsible young drivers (Bruxelles)

Od osnivanja 1989. godine, “Odgovorni mladi vozači” se zalažu za stvaranje svijesti o sigurnosti na cestama među mladima. Vjeruju da je najbolji pristup ravnopravni dijalog, što je razlog zašto su njihovi mladi volonteri uključeni u aktivnosti podizanja svijesti o sigurnosti. Oni upozoravaju mlade na pitanja sigurnosti na cesti bez milosti. To postižu uz pomoć mladih volontera, zabavnih i edukativnih aktivnosti i pozitivnih poruka. Iako je glavni cilj mlađa publika, od njihovih projekata svi mogu profitirati.

Biciklistički poligon za djecu

Pozivamo sve najmlađe da dođu u pratnji roditelja i da se okušaju u vožnji biciklom po zabavno i poučno postavljenom poligonu. Poligon je namijenjen djeci koja znaju sama voziti bicikl, čak i ako su im za to potrebni pomoćni kotači. Na poligonu će naučiti na koje prometne znakove trebaju paziti, te i kako se pristojno ponašati tijekom vožnje.

Acro yoga / Acro jam

Acro yoga je umijeće koja objedinjuje yogu, akrobacije i terapeutske vještine na jedinstven način, a uz to je i dinamičan, zabavan i interaktivan oblik vježbanja, koji produbljuje povjerenje i komunikaciju između dvoje (ili više) ljudi. Pridružite nam se na kratkoj prezentaciji ove vještine, a potom i radionici! Prethodno znanje ili dolazak u paru nisu nužni.
Radionice će voditi AcroFunkers duo i Dario i Danijela.

Artarea - radionica afričkih udaraljki za djecu

Radionica afričkih udaraljki uvest će djecu u svijet bogate afričke kulture koja se zasniva na glazbi, plesu i ritmu. Upoznavajući osnovne afričke instrumente – kako ritmičke, tako i melodijske, djeca će aktivno sudjelovati u nastajanju glazbe pa će, nakon upoznavanja osnovnih udaraca i tehnike sviranja, stvoriti zajednički ritam i naučiti pjesmu radosti na Malinke jeziku. Cilj radionice je osvještavanje ritma koji svi nosimo u sebi, upoznavanjem tijela kao osnovnog instrumenta, a potom, preko afričkih instrumenata, upoznavanje glazbe i tradicije jedne vrijedne kulture. Radionicu vodi Ivana Đula iz Udruge Artarea / art'erija. Više informacija na Facebook stranici udruge.

*Prijave na radionicu su obvezne i šalju se na e-mail adresu udruga.artarea@gmail.com

ECF leadership

zatvoreno za javnost

Bubble Hubble

Veseli hrvatsko-češki duo koji uveseljava velike i male. Njihovi alati su čarobni štapići namočeni u magičnu tekućinu. Uz malo pomoći prirodnih elemenata poput vode i vjetra proizvode velike balone koji će vas svojom čarolijom voditi do zvijezda! Dođite i bacite pogled na ovaj nevjerojatni fenomen divovskih balona.

Drvored (balkan ethno / chanson)

Drvored je bend iz Zagreba osnovan 2010. godine. Ovu deveteročlanu ekipu krasi iznimna fuzija žanrova koja se isprepliće kroz mnoštvo instrumenata, od harmonike i flaute preko violine i saksofona do trube i trombona. Drvored je pravi mali orkestar koji nezaustavljivo briše plesni podij ispred sebe svojom muzikom koju su saželi u jednu riječ – balkankan! Od romantičnih tekstova na hrvatskom i francuskom preko revolucionarnih truba i world music elemenata do brzih ska ritmova Drvored lakoćom miješa žanrove i uvodi slušatelja u njihov svijet obojan velikom brass sekcijom. Njihovo prošlogodišnje izdanje "Arhelino" kritika je proglasila jednim od albuma godine. Ne propustite jedan su od trenutno najatraktivnijih hrvatskih bendova.

Strobelyx (live act) (electronic)

Janko Novoselić je vrstan bubnjar, multiinstrumentalist i polivalentni muzičar poznat kao član grupa T.B.F., Bilk, Chui, Tobogan, Kozmodrum i Drumroll i po suradnjama s raznim velikanima svjetske jazz scene. Strobelyx je njegov solo projekt plesne elektronske glazbe koju izvodi uživo na bubnjevima, Ableton softwareu i raznim kontrolerima. Svoj set svira kontinuirano bez pauza, kao da se radi o DJ setu. Dok plešete na možda najuzbudljiviji i najžešći domaći klupski plesni projekt, koji kombinira house, techno, breakbeat i dubstep, osjećat ćete se kao da ste dotaknuli svemir. Nakon niza digitalnih singlova koje je počeo objavljivati od 2013., svoj zadnji EP "Plavko" izdao je u travnju ove godine za domaću etiketu Zona muzika.

DemeNtronomes (funk / soul)

Prije par godina, mali odred sastavljen od tri brata, dva bradera, jedne sestre i dva buraza zaključio je da u Zagrebu postoji ozbiljan nedostatak mrdanja pa je primio koje god instrumente je u tom trenu mogao naći i krenuo u potragu za njim. Danas su vjerojatno najbolji hrvatski funk bend koji čini jedna neobična osmorka koja se, da bi sve bilo jasno, odlučila prozvati DemeNtronomes. Oboružavši se saksofonima svih veličina, pomalo nepredvidivim trombonima, gitarama na električnu struju, samopogonjenim glasnicama i bubnjevima koji bi podgrijali čorbu čak i sjeverno od Zida, Dementronomesi su našli sreću u vlastitoj verziji fanka. Soula. Bradera. Nečeg već. Do ljeta planiraju objaviti svoj album prvijenac

Soul Brothers (old school rap / funk / turntablism)

Dva DJ-a iz Zagreba, Soul Bader i DJ Slip Mat, koji miksaju old school rap i funk muziku na četiri gramofona. Osim DJ-inga, obojica su aktivni sudionici na hrvatskoj funk i hip hop sceni kao dio Hrvatske funk delegacije, kolektiva posvećenom oživljavanju funka u Hrvatskoj, i zajednički vode radio emisije na Radio Studentu. Slip Mat je član Mixtape Sessionsa, tjedne radio emisije posvećene hip hop kulturi, a Soul Bader je, uz pomoć svog polubrata Werfta, domaćin STANK!-a - tjedne funk radio emisije. Misija Soul Brothersa je promoviranje funky muzike, boom bap rapa i njihovih korijena odnosno sampleova - sirovih i žestokih funky breaksa. Soul Bader i Slip Mat odrasli su slušajući rap glazbu i zbog toga su se i upoznali. Još u srednjoškolskim danima Soul Bader je primjetio riječi pjesme “Nas is Like” na Slip Matovom stolu te ih je to zbližilo. Uvijek su jedan drugome puštali pjesme a nakon par godina za to su počeli koristiti DJ software. U tome su prepoznali kemiju i zabavu pa su tijekom godina nabavili bolju opremu i oformili Soul Brotherse. Four-turntable funky rap mix je njihov prvi službeni mixtape i možete ga poslušati na Mixcloudu ili downloadati. Dio miksa je snimljen uživo na Mixtape Sessions partyju te ga možete pogledati na Vimeu.

Rachunica (disco / punk / funk / electro)

Znaš li koliko vremena treba da se pronađe nova dancefloor bomba? Rachunica zna jer ih, sa svojim ljudima iz Google-a, uspješno nalazi još od 2005. kada je započeo kao DJ u KSET-u. Dvije godine kasnije, 2007., dolazi u Demode kolektiv kao izvođač i promotor najbolje indie / electro klupske večeri u gradu. Nakon Demodea s Bambijem osniva elektronski plesni program Trigger koji vodi u Tvornici kulture u sezoni 2011./2012. Kao najdraže izdvaja nastupe s Gang of four, YACHT i HEALTH te nastup na prvom, nezaboravnom Terraneu i u ljubljanskom K4. To što puno traži znači da zna što želi: inovativne stvari brzog tempa koji su pritom vesele i plesne. Na festival dolazi biciklom nakon duže pauze i u ruksaku donosi ljetnu kombinaciju disca, punka, funka i electra.

Pytzek (disco / house / boogie)

Sitan ali dinamitan, DJ Pytzek bio je izuzetno aktivan u razvijanju domaćih talenata i scene. Ostajući vjeran vlastitoj viziji o mogućnostima u Hrvatskoj, bio je dosljedan u prihvaćanju različitih aspekata deep housea, techna i disca te ih gurao na zagrebačkoj glazbenoj sceni. Radio je u najboljim underground klubovima u gradu, remiksirao za etikete kao što su Stranjjur, In The Woods i Blacksoul te osnovao Burek - prvu hrvatsku etiketu elektronske muzike koja je zadobila širu inozemnu pozornost a sve to mu je omogućilo da još više i posvuda nastupa kao DJ. Dok Burek postepeno postaje sve poznatiji label za kužere, Pytzek se učvrstio kao kamen temeljac rastuće underground elektronske glazbene scene Srednje Europe.

Sleepyheads (indie / rock / pop)

Sleepyheads su donedavno bili najbolje čuvana tajna domaćeg indieja, ali otkako su krajem 2015. objavili fantastičan album prvijenac "The Swirling Thaughts of..." i promovirali ga na hrpi koncerata, sada za njih već zna svatko. I dobro je da je tako! Riječ je o uistinu izvanserijskom bendu, četiri rock and roll borca koji utjecaje crpe podjednako iz momenata zbog kojih smo voljeli gitarsku glazbu devedesetih kao i iz modernih strujanja nultih i desetih. Ima tu svega, ali prije tog svega su bubanj, bas, gitara, još jedna gitara i glas. Indie rock koji je ponekad indie pop, ali je više od svega rock and roll. Svaki, ali baš svaki nastup ovom bendu priskrbi nove obožavatelje. Nije to bez vraga! Sleepyheads su Vedran (vokal, gitara), Daniel (gitara), Domagoj (bas) i Dragomir (bubanj).

Marko i Darko (rock’n’roll / punk / blues)

Marko je gitara, Darko je bubanj a zajedno su Marko i Darko. Ovaj zagrebački rock'n'roll, punk i blues duo postoji od 2014. i otad su odradili nebrojeno mnogo svirki. Sviraju brzo i vješto ali nepretenciozno i s veseljem, a upravo po tome znatno se razlikuju od Black Keysa i White Stripesa s kojima ih često uspoređuju. Močvara će ključati od (distorziranog) zvuka, znoja i energije, ponesite sa sobom rezervnu majicu.

Nan deSKA?! (ska / reggae)

Zagrebački ska-reggae bend Nan deSKA?! ponovno aktivno svira i širi pozitivnu vibru nakon par godina emigrantske neaktivnosti. Bend je od nastanka 2003. godine odsvirao preko 60 koncerata u Hrvatskoj, a i šire, snimio par spotova, izdao svoj prvi i najbolji album 2012. godine zvan “Repetitio Est Mater Studiorom...orum” i zbio nebrojeno mnogo šala (točno pet). Vesela, opuštena i pozitivna atmosfera, melodične brass i vokalne dionice te energični ritmovi neke su od stvari po kojima ih ljudi s dobrim pamćenjem i još boljim ukusom pamte. Uz ska i reggae koji dominiraju u glazbi benda, tu se nađe i drugih žanrova koji daju bendu poseban stil.

dBart & E1 (disco / boogie / soul / house)

dBart je strastveni audiofil koji se posljednjih 15 godina isključivo posvetio elektronici, ponajviše houseu i njegovoj preteči, disku. DJ-ingom se počeo baviti 2004. i do danas ste ga mogli često sresti na raznim intimnijim eventima. Njegove setove krasi dinamičnost, žanrovska nelimitiranost i raznolikost jer je vječiti tragač za drukčijim i raritetnim. Zagrebački DJ E1 pušta po boljim underground klubovima u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, te u državama regije. Od 2005. do 2008. godine bio je član renomiranog klupskog programa Freilauf. S preko 15 godina iskustva, odličnim osjećajem za estetiku zvuka, publiku i tajming sve je prisutniji na partyjima za koje se zna da su garancija dobrog provoda. U njegovim setovima često se prožimaju plesni ritmovi probranih traka širokog spektra različitih žanrova poput disca, deep housea, techna, eksperimentalne elektronike, boogieja, soula, balearike i funka. S dBartom izvest će back to back DJ set.

DJ Vlad (indie / alternative / rock / nu disco / indietronica)

DJ Vlad (Radio Terminal, Ljubljana) će istisnuti i izmusti sve glazbene smjerove od indie-a preko synth popa pa sve do electra. Ubacit će i neke slične stvari iz regije. Vlad će vas pokušati fizički aktivirati, da budete u harmoniji zajedno sa svojim biciklom.

Jogarde (disco / house / techno)

Jogarde je ključna figura, DJ, promotor, vlasnik dućana s pločama, programski voditelj i rezident u klubu Masters, najbolje čuvanoj tajni domaćeg clubbinga. Njegovo bogato glazbeno zaleđe i energija bili su odlučujući faktor za pomicanje granica s njegovim, sada već legendarnim klupskim programom Freilauf Sessions u Zagrebu. Promičući inspirativnu glazbu i omogućivši ljudima da se potpuno slobodno izražavaju, ugostio je u Zagrebu neke od svjetski najpoznatijih disco i house fanatika kao što su Dixon, Ame, Prins Thomas, Gerd Janson, Metro Area, Justin Vandervolgen, Mark E, Mark Seven, Land of Light, Lexx, Hunee, Ilija Rudman i mnogi drugi. S novootvorenim Bon ton dućanom i galerijom u samom srcu Zagreb donosi nam nov dašak jadranskog ugođaja i glazbenog životnog stila. Danas ga mnogi smatraju jednim od najboljih hrvatskih DJ-a. Svirao je s legendama kao što su Francois Kevorkian ili Theo Parrish, na festivalima Garden, Dimensions, Lost In A Moment, klubovima u Barceloni, Beogradu, Berlinu, Bratislavi i Düsseldorfu ali njegovo putovanje je tek počelo.

Popsimonova (live act) (electro / industrial)

Hrvatska producentica, skladateljica i tekstopisac, aktivna na glazbenoj sceni od 2006. Baš kao i legendarni D.A.F., s kojima se njezina glazba često uspoređuje, Popsimonova kombinira sirove elektronske ritmove s energijom punka. Njezin glas, kojim deklamira introspektivna zapažanja o vremenu i mjestu u kojem živimo, kao i hladni mehanički oblici, oslanjaju se na tradiciju europske elektronike 80-ih. Održala je mnogo nastupa po Europi i Južnoj Americi a njezina izdanja mogu se pronaći na etiketama poput Enfant Terrible, Romance Moderne, Gooiland Elektro (prvi solo 12"), J.A.M. Traxx (LP sa Zarkoffom) i Electronic Emergencies (prvi samostalni LP objavljen 2015.).

Čipkice (word music / ethno)

Uzmite ljubav prema glazbi, nepresušnu znatiželju i želju za otkrivanjem novih svjetova, sve to dobro izmiješajte i izmućkajte i što ste dobili? Čipkice – etno ansambl sačinjen od desetak svestranih djeva koje vole svoje i poštuju tuđe, i poštuju svoje i vole tuđe. Svoje su putovanje započeli 2008. godine na radionici sevdaha nakon koje se izrodila ideja o osnivanju ansambla koji bi izvodio tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta. Čipkice svoj repertoar uče na raznim radionicama tradicijske glazbe, a izvode ga a cappella i uz glazbenu pratnju. Djevojke iz Čipkica svojim radom nastoje upoznati publiku s ljepotom različitosti kultura i melodija, koju i same, stvarajući zajedno, putem otkrivaju. Isto tako, veseli ih pjesmom pomoći humanitarnim zbivanjima, promociji kulturnih dobara i manifestacijama s ciljem promicanja tolerancije i međuljudskog poštivanja. Zato često sudjeluju na humanitarnim koncertima i podržavaju razne humanitarne i aktivističke inicijative.

Bambi (electro / tech / house)

Bambi kao DJ već gotovo 15 godina dijeli glazbu na onu koju vrijedi puštati preko razglasa i na onu na koju se ne isplati trošiti struju. Godine 2004. Bambi s prijateljima pokreće Demode kolektiv s kojim pušta uz Dangera, Toxic Avengera, Headmana, MIT, Notwist, Animal Collective i Cariboua. Nakon toga pokreće Trigger u sklopu kojeg su u Zagreb stigli Digikid84, Tits&Clits i Neomodern, a osim na navedenim programima mogli ste ga tu i tamo uhvatiti i u Sirupu, Močvari, Mediki, K4 te na raznim festivalima. Za Pedalafest sprema electro-house set pun milozvučnh syntheva koji će biciklistima regenerirati izmorene noge nakon cjelodnevnog bicikliranja.

Werft (funk / breakbeat)

Voditelj emisije STANK! na Radio Studentu i član Hrvatske Funk Delegacije. Iako je funk nešto s čime ga ljudi automatski povezuju, nemojte se začuditi ako na nekom od njegovih nastupa čujete tech house ili breakbeat. Kako sam kaže: treba se malo odmoriti i šarati. S obzirom na iskustvo i line-up, ne sumnjamo da će se neće moći prilagoditi kolegama izvođačima.

BIKECACHING

Voliš skupljati predmete? Slaganje puzzli ti je omiljena razbibriga? Ne silaziš s bicikla ni dok spavaš? Ovo je prava aktivnost za tebe! Vidjet ćemo koliko si brz/a na biciklu u skupljanju skrivenih predmeta, a da pri tom ne zgaziš naše posjetitelje u parku Ribnjak. Sretno!

CIKLO ALKA

Po uzoru na tradicionalnu alku osmislili smo način zabave kojim ćete konja zamijeniti biciklom i kopljem pokušati pogoditi "u sridu"!

KRITIČNA MASA

Jedan od događaja na festivalu je “Kritična masa”, vožnja s porukom u kojoj se biciklisti okupljaju s ciljem da gradskim vlastima pokažu koliko ih ima i da žele bolju biciklističku infrastrukturu. Cijela vožnja ima pozitivnu i veselu atmosferu u kojoj biciklisti imaju priliku provozati se gradom ujedinjeni željom za promjenom.

Back to swing

Swing-plesovi u zadnjih su nekoliko godina doživjeli pravi boom na domaćoj plesnoj sceni, a plesače odjevene u zanimljive vintage haljine i odijela s retrofrizurama, nakitom i šminkom, teško je ne primijetiti na svim značajnim vintage ili retrodogađanjima u Hrvatskoj. Veseli, ritmični i energični, swing-plesovi su prvenstveno oblik druženja i zabave, ali isto tako, za zaljubljenike u ovu plesnu formu postoje nebrojeni festivali, kampovi, inozemni plesnjaci na kojima aktivni plesači mogu usavršavati svoje plesno umijeće i upoznati istomišljenike iz cijeloga svijeta. O tome kako izgleda paralelni univerzum u kojem se swinga po cijele dane, pogledajte na našoj radionici koju vode Andrea i Janko.

SentiMental Bikes

Retro bicikli i motorizirani bicikli koji nastaju u kućnoj radinosti u Zagrebu i pretvaraju snove u stvarnost.

Vatrenjaci

Vatrenjaci su gospodari vatre koji svoju strast za plamenim spektaklom zadovoljavaju nastupima diljem grada i okolice, a s velikim zadovoljstvom će zabaviti i posjetitelje Pedalafesta.

Cycle Chick Hu

Cyclechic.hu je biciklistički lifestyle blog, koji promatra i prenosi predivan proces u kojem Budimpešta i drugi mađarski gradovi postaju sve više i više "biciklistički". Naš je cilj, osim dokumentiranja biciklističkog booma koji je bio nezamisliv prije nekoliko godina, pokazati da je prijevoz biciklom dostupan za sve, a ipak moderan. I sve to bez posebne opreme, samo odjeća iz vlastitog ormara.

SPONZORI

PARTNERI

MEDIJSKI PARTNERI

GOSTI

SLUŽBENI HOSTELI

DONIRAJ!

Donaciju možeš uplatiti na žiro račun organizatora:

Primatelj:
Udruga “Sindikat biciklista”
Ribnjak 3, 10000 Zagreb

Broj računa primatelja:
IBAN: HR6824840081107009588
ili ako je potrebno za inozemne uplate
SWIFT: RZBHHR2X

Model:
00

Poziv na broj primatelja:
02-OIB

Opis plaćanja:
Donacija za Pedalafest: Ime i prezime

Nakon uplate popunite ovaj obrazac

Vaše ime i prezime ili naziv tvrtke

Adresa

Grad

OIB

Datum uplate

Iznos uplate

E-mail adresa za kontakt (obavezno)

telefon ili mobitel (opcionalno)